Symptomen en diagnose van Facebook storingen

Bekende problemen bij Facebookstoringen is het ontbreken van de zogenaamde timeline. De timeline is het overzicht waarin alle berichten en afbeeldingen van vrienden zijn opgenomen. Daarnaast is het mogelijk dat bijvoorbeeld Messenger niet meer werkt. In dergelijke gevallen kan er sprake zijn van een storing. Het is dan belangrijk uit te sluiten dat de storing niet wordt veroorzaakt door een eigen verbinding. Daarmee wordt bedoeld dat de draadloze verbinding in huis of het internetabonnement van de aanbieder correct dient te werken.

Dit is eenvoudig te controleren door eens naar een andere website te surfen of een andere app te openen. Het is ook mogelijk het storingsoverzicht op Allestoringen.nl te bekijken. Deze website geeft doorgaans een goed beeld van hoeveel mensen in Nederland ook problemen met Facebook ervaren. Wanneer het om duizenden meldingen gaat, is het aannemelijk dat de storing veroorzaakt wordt door Facebook zelf.

Symptomen van Facebook storingen

Problemen met Facebook komen geregeld voor. Vaak gaat het dan om een storing. Zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk de chatdienst van Facebook, Messenger te gebruiken. Of de tijdlijn laadt niet. Een ander veel voorkomend probleem is dat er statusupdates worden gedaan, terwijl het niet mogelijk is deze echt te bekijken. Bijvoorbeeld ‘Anja Jansen heeft een reactie geplaatst’, terwijl die reactie nog niet zichtbaar is.

Bij Facebook Messenger is gemakkelijk te achterhalen of er storing is. Dan ziet men ‘verbinden’ bovenin beeld staan. Of de berichten wordt niet verzonden. Dit is te controleren door naar de bolletjes achter het bericht te kijken.

Blijven de berichten ‘hangen’, is er sprake van een niet-ladende tijdlijn of werkt de app helemaal niet meer? Dan is het mogelijk dat er een storing bij Facebook gaande is, of dat er problemen zijn met de eigen internetverbinding. Er is in ieder geval geen verbinding met Facebook mogelijk. Het is dan belangrijk uit te zoeken of de storing bij Facebook of in huis ligt.

Diagnose van Facebook storingen

Gaat het om een probleem bij de gebruiker? Dat is de eerste vraag die onderzocht moet worden. Dit is eenvoudig uit te vinden door bijvoorbeeld eens een andere app of website die gebruikmaakt van het internet te openen. Denk bijvoorbeeld aan Buienradar of andere bekende apps, zoals RTL Nieuws. Werken deze apps wel? Dan is er geen probleem met de eigen internetverbinding. Mogelijk wordt de storing dan door Facebook zelf veroorzaakt.

Werken ook andere apps niet? Dan kan er sprake zijn van een storing aan de eigen internetverbinding. Het komt regelmatig voor dat wifiproblemen oplevert. Probeer in dat geval eerst eens over te schakelen naar de mobiele databundel.

Dat is mogelijk door naar de instellingen van het toestel te navigeren en Wifi uit te schakelen. De verbinding wordt dan overgeschakeld naar 3G of 4G. Werken de apps dan wel? Dan is er een probleem met de draadloze verbinding. Dit is op te lossen door de router eens te herstarten.
Het team achter Facebook brengt tweewekelijks updates aan de app en de website uit. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het is dus mogelijk dat Facebook tijdelijk niet meer goed werkt op de mobiele telefoon. Verwijder de app en installeer deze opnieuw.

Bovendien heeft Facebook geen eigen storingsmelder. Dat betekent dat je als gebruiker bent aangewezen op websites van derden.